Radio Mercur 50 års minde jubilæum
Bestyrelsen i Skandinavisk offshore historie besluttede ganske tidligt at man skulle fejre 50 års dagen for lukningen af Radio Mercur – den 31. juli 2012 med et møde og med radioudsendelse om det var muligt, i ligmed med hvad man har gjort med Radio Nord Revival et par gange.
Følgende brev blev sendt ud i foråret 2012, hvor vi efter en masse forhandlinger havde fundet det rette sted:
Skandinavisk offshore radio historie, 7 maj 2012
Kære Radio Mercur venner
Den 31. Juli 2012 er det 50 år siden Radio Mercur lukkede og slukkede for senderen.
I den anledning har Skandinavisk Offshore Radio Historie bestemt at markerer dagen.
Tirsdag den 31. Juli 2012 kl. 12 mødes vi i Dragør.
Nede ved havnen ligger Dragør Museum og Lodsstation. Der har Dragør Museum en udstilling om en hel almindelig familie i 1950’erne, der er en lejlighed, hvor Radio Mercur spiller i radioen. Desuden har vi en mindre udstilling om Radio Mercur i et andet lokale. Der vil du kunne se/gense nogle forskellige effekter fra dengang.
Kl. 13 går vi over til Dragør Strandhotel og der indtager vi en dejlig frokost. Ligesom i 2009 betaler I selv for maden (omkring 198 kroner). Tilmelding kræves.
Mange nye Radio Mercur folk, som vi ikke havde med sidst kommer denne gang, så det blir et rigtig spændende gensyn for mange af jer.
Nogle fra foreningens bestyrelse vil interviewe jer. Så grav endelig i minderne. Det vil være rigtig godt. De interviews der bliver lavet, vil blive lagt ind på SORHs hjemmeside.
Efter spisningen på strandhotellet, kan vi – hvis vejret tillader det, gå over til museet igen og kigge nærmere på udstillingen, der er også mulighed for en forfriskning udenfor museet, hvor der findes en isbar, hvor der også kan fås en dejlig kop kaffe.
Den 31. Juli 2012 om morgenen sender Radio Mercur igen på FM båndet og med livestream, så det kan høres overalt. Nogle af de kendte programmer vil komme op, lidt reklamer osv.
Vi glæder os rigtig meget at se jer i Dragør.
Tilmeld dig inden 1. Juli ved at svare på denne mail.
De venligste hilsner,
Skandinavisk Offshore Radio Historie
Pia Charlotte Schultz
www.scandinavianoffshoreradio.com
Referat der kan skrives mere i det, kom med dine kommentarer der bør være med og naturligvis vil vi gerne have fotos fra arrangementet. Skriv venligst, hvem som har taget billederne.
Reunion og Revival for Radio Mercur – 50 år efter
af Henrik Nørgaard
Den 31. juli 2012 arrangerede Scandinavian Offshore Radio Historie et dobbelt-arrangement på 50 års-dagen for lukningen af Radio Mercur: En Reunion af Mercur-folk og andre med interesse for piratradioen samt en Revival med genudsendelse af Mercur-programmer og nye interviews med deltagere.
Arrangementet foregik i et godt samarbejde med Dragør Museum ved Ingeborg Philipsen, som også deltog i arrangementet.
Allerede fra morgenen kunne lyttere på Amager og i København lytte til Revival af Radio Mercur på FM-båndet 99,4 MHz. Disse udsendelser fortsatte frem til midnat. Samtidig kunne man lytte med på nettet, hvor udsendelserne blev streamet over flere dage – takket være en ihærdig indsats af Ronny Forslund fra foreningen i samarbejde med gode støtter, der havde hjulpet med antenne på toppen af SAS-hotellet og med at få sendetilladelse på plads.
Ved middagstid samledes knap 25 personer i det hyggelige Lods-hus på havnen, hvor Dragør Museum havde en aktuel udstilling om Danmark i 1950’erne med Radio Mercur som et element i teenager-hjørnet og med dagens udsendelser strømmende ud bag et gardin til at skabe den helt rigtige stemning. Selvfølgelig med en original Beolit radio, der havde Mercur på frekvensskalaen (venligst udlånt af Göran Carlsson).
Blandt deltagerne var tidligere Mercur-medarbejdere eller freelance-leverandører til stationen, samt fra den svenske Skånes Radio Mercur og Radio Nord plus flere radio-entusiaster med særlig interesse for musik, teknik og kulturhistorie.
Snakken gik livligt fra starten i museet, og den fortsatte endnu mere levende på Dragør Strandhotel under frokosten. Ronny Forslund fra Scandinavian Offshore Radio Historie indledte med at fortælle om dagens revival og om foreningens aktiviteter. Ingeborg Philipsen fra museet fortalte om baggrunden og samarbejdet om at virkeliggøre dagen.
Herefter blev historien genopfrisket og blandet med herlige anekdoter fra en række af deltagerne – her med korte eksempler:
Simon Rosenbaum – om sine reklametekster om Aulin tæpper og Campbell suppe
Seve Ungermark – om at opdage, at en dansk avis leverede nyheder til en piratradio, noget der var utænkeligt i Sverige i forhold til Radio Nord
Nils-Eric Svensson – som sit møde med Ib Fogh, hvor NES frisk spurgte om det var muligt at leje sendetid hos Radio Mercur, hvilket førte til at han kort efter var i gang med at oprette Skånes Radio Mercur
John Stenberg – om at blive kastet ud i at producere udsendelser på baggrund af at have lavet studenterrevyer
Jerry Katz – om sin ansættelse på Mercur, hvor han blev testet i at dreje på en knap på Lyrec-båndoptageren, resten måtte han lære hen ad vejen
Lea Dalby – om pludselig at se sig som ansvarlig for pladearkivet
Kenneth Jacobsen – om at være med til at opdyrke markedet for kommercielle produktioner på et tidspunkt, hvor reklamebureauerne ikke havde kendskab til mediet
Ole Skou – om at være freelance-producent af udsendelser til Radio Mercur
Jette Kehlet Larsen – om sit møde med Peer Jansen, som reddede en filmproduktion på Mallorca ved at stille sin båndoptager til rådighed i en kneben situation.
(har jeg glemt nogen????)
Desuden blev der overbragt hilsner fra Pia Schulz, foreningens formand som desværre ikke kunne være med, og fra Hannah Rahlff, der havde sendt mail fra Norge.
Henrik Nørgaard takkede på foreningens vegne for den gode opbakning og opfordrede til, at deltagerne ville bidrage til, at endnu mere materiale bliver tilgængeligt på SORH-netstedet.
Flere af beretningerne blev optaget på stedet, og de vil blive lagt ind her på netstedet.
Efter frokosten fortsatte snakken igen på museet. John Stenberg interviewede nogle af deltagerne, og Ronny Forslund sørgede for at få dem lagt ud til afspilning i dagens udsendelser fra senderen.
Sidst på eftermiddagen var de fleste taget af sted fra museet, men udsendelserne fra pirat nummer et i Europa, Radio Mercur fortsatte på 99,4 MHz helt frem til midnat med den allersidste udsendelse som finale – præcis som det foregik 50 år tidligere den 31. juli 1962, hvor senderen på Lucky Star blev slukket. (Den blev tændt igen den 13. august 1962, men det er en ny historie, som må fortælles en anden gang!)
Galleri med billeder fra arrangementet >>>: “][/audio]galleri11″][/audio]
© Henrik Nørgaard, Gerhardt Frank og Ole Baden